Skip to main content

MENGAPA ALLAH UJI HIDUP AKU BEGINI ?

Teks : Dhuha Rashidi


Bukanlah namanya dunia jika kita berasa aman tenteram. Bukanlah namanya dunia jika kita tidak pernah diusik.

Dunia Allah dah jadikan satu persinggahan kita untuk lalui segala macam hal. Hal nya yang dari sebesar besar gunung terhampar sehingga sekecil kecil habuk berterbangan samar. 

Ini yang kita perlu fahami tentang hakikat hidup kita. Sementara kita ada sedetik masa ini. Ia tidak begitu lama untuk kita mengakhiri dunia . Lebih menyeramkan, tatikh saat nya tidak tertulis pada pengetahuan memori kita. 

Hanya tertulis dalam catitan Tuhan. Dia sajalah yang tahu.

Jika kita tanyakan mengapa kita diuji sebegitu hebat dan dahsyat bermakna kita masih tidak fahami putaran roda kehidupan.

Sahabat,

Inilah dunia yang sedang kau suka dan damba.

Inilah dunia yang sedang kau cinta kasih segala isinya. 

Inilah dunia yang sedang kau terpesona dengan keindahan palsunya.

Disinilah tempat kau dapat mencari redho Tuhan dalam kekalutan dan kekusutan bermacam permasalahannya.

Walau dunia ini nampaknya begitu kejam dimata orang yang teraniaya, tetapi Allah sudah tetapkan penawar bagi segala ribut pemikiran. 

Kata tuhan. " wahai jiwa yang tenang, kembalilah kepadaKu"

Dunia ini tempat kita diduga iman kita.

Ia sebuah perjalanan menuju simpang antara dua. Kiri atau kanan kah kita mahu tuju?

Syurga itu bukan untuk orang yang berterusan suka ria lupa diri didunia. Ia adalah tempah mahal untuk didiami hamba hamba yang diuji. 

Kerana itulah Allah sediakan ujian dan dugaan bertujuan untuk kehidupan yang kekal disana nanti.

Comments

Popular posts from this blog

BENGKEL ASAS SENI KHAT

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

PENGENALAN
Seni khat merupakan salah satu warisan tampak Islam. Di Malaysia ia menjadi identiti melayu khususnya dalam penulisan Jawi. Ia merupakan seni yang begitu unik. Minat masyarakat terhadap seni khat semakin berkembang masa ini. Keterlibatan anak muda mula bercambah dan diharapnya berterusan.
Bengkel asas seni khat ini diwujudkan untuk membangkitkan semangat mencintai tulisan jawi. Menghalusi seni tulisan jawi atau penulisan Al-Quran. Agar budaya penulisan jawi dan Al-Quran ini kekal dari zaman ke zaman untuk generasi akan datang.
OBJEKTIF 1. Untuk memberi pendedahan teknik yang betul tentang kaedah penulisan khat. 2. Menguasai kemahiran seni penulisan khat. 3. Dapat mendalami jenis jenis tulisan khat.
MODUL KURSUS 1. Sejarah kesenian khat 2. Menulis huruf tunggal 3. manulis huruf bersambung 4. Menulis petikan ayat Quran dan hadith
PENYAMPAIAN Kursus ini dijalankan secara teori dan praktikal. Setiap peserta akan diberikan peralatan dan …

PERKHIDMATAN SEWA MESIN CUCI CAR SEAT

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi
Bagi anda yang ingin mendapatkan perkhidmatan sewa mesin cuci karpet boleh menghubungi kami di 019-399 6060 Encik Ikhwan. .
Kami menawarkan sewaan dengan harga berpatutan. Hanya RM110 sehari (tidak termasuk caj pengangkutan), anda sudah jimat wang. Bukan sahaja mencuci karpet sekaligus boleh mencuci car seat, sofa atau tilam. Mesin yang kami gunakan adalah dari jenama KARCHER yang berkualiti untuk cucian berat.  .
Macamana nak sewa ?
Mudah saja. Hubungi nombor tertera (Encik Ikhwan) untuk berbincang tentang tarikh dan hari sewaan, caj penghantaran , lokasi dan cara penggunaan. Team kami akan menghantar ke lokasi yang anda berikan mengikut perjanjian.  .
Sewaan mesin cuci ini adalah selama 24 jam. Dalam tempoh itu, anda bole mencuci seberapa mampu anda samada car seat, karpet , sofa atau tilam. Banyak testimoni kami antaranya ibu pejabat polis , sekolah sekolah rendah dan menengah , juga individu yang berminat mencuci sendiri. .
Kenapa cuci sen…

KISAH BAGAIMANA CARA MENDAPAT KETENANGAN HATI

Teks : Dhuha Rashidi
Foto : Dhuha Rashidi

Siapa tidak mahu hidup dalam aman dan tenteram. Hakikat sebenar di dalam kehidupan seorang hamba sudah fitrahnya cintakan sesuatu yang damai. Jika melihat orang jahat sekalipun, mereka juga mahu aman, damai , tidak mahu diganggu. Mereka mahu tenang dengan perbuatan mereka. Sedangkan perkerjaan mereka adalah sia-sia dan tertolak untuk menerima kedamaian hati.

Mereka juga sebenarnya mahu ketenangan. Apalagi kita yang sedar kita ini hanya hamba. 

Banyak orang pada hari ini luarnya nampak bahagia namun dalam hati menyimpan duka. Saya pernah mendengar orang berkata, kebahagiaan dalam hidup bukan diukur dengan sebanyak mana harta yang kita ada. Tetapi, setinggi mana tahap takwa kita dengan Allah. 

Kebahagiaan hakiki itu anugerah Allah bagi hambaNya yang bersyukur. Namun, bagaimana kita mahu praktikkan kedamaian agar sentiasa menyelimuti warna-warna harian kita. Saya bukanlah yang pandai dalam hal hukum hakam dan tafsiran ayat, namun saya amat tertar…